Dostupni linkovi

Joskimović i Devenport: Sporazum sa Rusijom na snazi do ulaska u EU


Srbija može da primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i drugim državama do trenutka stupanja u punopravno članstvo EU, kada će kao i ostale članice, preuzeti sporazume koji su na snazi u EU, rečeno je danas u razgovoru ministarice zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović i šefa Delegacije EU Majkla Devenporta.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Joksimović je izrazila očekivanje da će novi godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije biti generalno pozitivan i da će prepoznati napredak u izradi Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, borbi protiv korupcije, reformi državne uprave, provođenju ekonomskih reformi, reformi državne administracije, javnih nabavki, kao i dijalogu sa Prištinom.

Ona je naglasila i da je realno da će EK imati i određene kritike, ali da očekuje da to bude u onim oblastima u kojima tek treba da se vide efekti primene novih zakona koji se usklađuju sa pravom EU.

Joksimović i Devenport rezgovarali su o procesu evropskih integracija, godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka EU, problemu migranata, kao i reformskom procesu u Srbiji.

Sagovornici su konstatovali da se Srbija pokazala kao vrlo odgovorna, kada je riječ o rješavanju problema migranata, i da su realna očekivanja da zbog toga bude pohvaljena u dijelu izvještaja o napretku koji se odnosi na poglavlje 24.

Ona je takođe dodala da niko od Srbije nije tražio da bude centar za trajni prihvat migranata, već da je namjera Srbije da na sistemski i odgovoran način učestvuje u zajedničkom evropskom rješenju.

XS
SM
MD
LG