Dostupni linkovi

Marković: Pokušaj kompromitacije države protestima


Protest Demokratskog fronta (DF) bio je antidržavni, jer se pokušalo nasilnim putem preuzeti vlast sa ulice, ponovio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, navodeći da nikad kao ovih dana, nisu bili jasni pokušaji kompromitacije i urušavanja države kao slobodne i demokratske.

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović postavio je Markoviću pitanje u parlamentu na osnovu čega tvrdi da je na protestima DF pokušan državni udar i da li osjeća ličnu odgovornost, „odnosno da li se vaše političko djelovanje tokom mirnh protesta može dovesti u vezu sa podstrekavanjem incidenata i prekomjernom upotrebom sile“.

Marković je rekao da je od početka govorio da su protesti antidržavni i antinato, i da mogu imati elemente nasilja, na osnovu informacija nadležnih službi.

On je rekao da je na taj način htio da upozori organizatore i javnost na preduzimanje više odgovornsti, kako do toga ne bi došlo.

"Antidržavni su jer je 24. oktobra bio pokušaj upada u institucije i preuzimanja vlasti sa ulice, a to je protivustavno jer se vlast može samo osvajati na izborima", ocijenio je Marković, navodeći da su bili jasno antinato jer je od početka bila prisutna retoriku da Crna Gora ne treba da dobije poziv za članstvo.

Prema njegovim riječima, protesti su bili nasilni, i rušilački jer se desio pokušaj nasilnog upada u institucije, jer je napadnuta policija i povrijeđeno 29 policajaca, 26 građana, razrušeno 26 objekata u Glavnom gradu, oštećeno 13 vozila policije i opljačkana zlatara.

"Nemam nikakav osjećaj odgovornosti već sam ponosan na svoje opredeljenje da upozorim da protesti mogu biti nasilni i da mogu ugroziti javni red i mir i građansku sigurnost i imovinu građana", poručio je Marković.

On je kazao da nije siguran da li taj osjećaj opuštenosti može imati SNP, jer je, kako je naveo, prisustvo njihovog lidera Srđana Milića značajno obilježilo događaje te noći.

XS
SM
MD
LG