Dostupni linkovi

Azerbejdžanska vladajuća stranka pobijedila na bojkotovanim izborima


Vladajuća partija u Azerbejdžanu osvojila je veliku većinu na parlamentarnim izborima u nedjelju koje je bojkotovala opozicija i evropske monitorinh organizacije, pokazuju skoro potpuni zvanični rezultati.

Partija predsjednika Ilhama Alijeva, na vlasti 12 godina u toj zemlj, Jani Azerbejdžan (Novi Azerbejdžan), osvojila je najmanje 69 od 125 mjesta u parlamentu, saopštila je izborna komisija poslije prebrojanih 91 odsto glasova.

Od dolaska Alijeva na vlast 2003. ni jedne izbore nijesu međunarodni posmatrači ocijenili kao demokratske.

Prije ovih izbora opozicija i nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava optužile su vladu da je uhapsila brojne opozicionare i ograničila kapacitet partija da vode kampanju.

Tokom glasanja vođa opozicionog pokreta Musavat Isa Gambar rekao je da je pobjeda partije predsjednika Alijeva odlučena unaprijed "u nedostatku jakih opozicionih kandidata i zbog brojnih neregularnosti".

Glavne opozicione partije, među kojima i Nacionalni savjet demokratskih snaga (CNFD), Musavat i Demokratska partija Azerbejdžana, bojkotovale su izbore, ocijenivši da su oni samo privid izbora.

Međutim, s druge strane, savjetnik predsjednika Ali Gasanov rekao je za France pres da su izbori održani na potpuno transparentan i demokratski način.

Ukupno 5,9 miliona glasača moglo je da glasa za 125 članova parlamenta za narednih pet godina. Izlaznost je bila 55,7 odsto, prema navodima izborne komisije.

Organizacija ze evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) odbila je da pošalje međunarodne posmatrače zbog restrikcija koje su uvele vlasti.

Svaki oblik suprotstavljanja vlasti kažnjavaju se u ovoj zemlji bogatoj naftom, a nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava navode da se situacija pogoršala od kada je predsjednik izabran treći put 2013. godine.

Amnesty international je navela da je najmanje 20 ljudi sada u zatvoru samo zato što su doveli u pitanje politiku vlade.

Prije dolaska sadašnjeg predsjednika na vlast, njegov otac Hajdar Alijev bio je na čelu Azerbejdžana skoro bez prekida od 1969. do 2003.

XS
SM
MD
LG