Dostupni linkovi

PS SE: Izbjeglička kriza treba globalno rješenje sa lokalnim akcijama


Predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser izjavila je danas u Sarajevu da je migrantska kriza globalni problem za koji je potrebno naći globalno rješenje, ali sa lokalnim akcijama.

Braserova je navela da je Savjet Evrope predvidio više etapa kada je riječ o izbjegličkoj krizi, a najvažnija je integrisanje migranata.

"One koji dođu kod nas moramo gledati kao na nekoga ko obogaćuje naše zajednice. Moramo ići prema onima koje prihvatamo, a i oni koje prihvatamo moraju znati da dolaze u zajednicu prava i da imaju prava", rekla je Braserova novinarima.

Ona je pojasnila da pod zajedničkim rješenjima ne misli na stavljanje prepreka ili zidova.

"Nijedna zemlja ne može sama da se suprotstavi ovom problemu", zaključila je predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Ona je istakla potrebu da se pomogne zemljama koje se nalaze na granici migracije - Turskoj, Jordanu i Libanu, ali i zemljama koje se nalaze dalje na putu migranata - Grčkoj, Italiji, Malti i Španiji.

Zalažući se za primjenu konvencije o ljudskim pravima na migrante, Braserova je zaključila da je za migrantsku krizu jedino rješenje globalno sa snažnom Evropom.

Braserova danas i sutra u Sarajevu učestvuje u radu konferencije "Razmjena religijske dimenzije međukulturalnog dijaloga - Udruženo građenje inkluzivnog društva" koju je organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

XS
SM
MD
LG