Dostupni linkovi

Drugi avion s tijelima žrtava večeras stiže u Sankt Peterburg


Drugi avion s posmrtnim ostacima žrtava ruskog aviona koji se srušio u Egiptu večeras treba da stigne u Sankt Petereburg, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

"Drugi avion s tijelim žrtava poletjeće večeras s kairskog aerodroma za Sankt Petersburg", izjavio je predstavnik ruskog ministarstva Vladimir Svetelski koji nije precizirao koliko će žrtava biti prebačeno tim avionom.

Prvi avion s 144 tela sleteo je jutros u Sankt Peterburg.

"Dopremljeno je 144 tijela. Potrebna je identifikacija, jer su neki posmrtni ostaci u fragmetima", rekao je Svetelski.

Članovi porodice žrtava su predali uzorke DNK za lakšu identifikaciju tijla na aerodromu u Sankt Peterburgu gdje su dočekali avion.

Rusi su sinoć u Sankt Peterburgu odali poštu stradalima koji su svi bili Rusi osim tri ukrajinska putnika.

Avion kompanije Metrodžet sa 224 putnika i članova posade srušio se u centralnom dijelu Sinajskog poluostrva 23 minuta pošto je poletio s aerodroma u egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik.

Ruski saobraćajni zvaničnici naveli su da se avion vjerovatno raspao na velikoj nadmorskoj visini prije nego što je dodirnuo tlo, jer su dijelovi aviona razbacani po velikoj površini od oko 20 kvadratnih kilometara.

Istovremno je danas direktor aviokompanije saopštio da je vjerovatni uzrok nesreće "spoljni faktor" jer nije bilo nikakvih prijava o problemima sa zamaljskom kontrolom leta prije pada.

On je ipak rekao da je moguć i ljudski faktor.

XS
SM
MD
LG