Dostupni linkovi

EU će sarađivati s novom vladom Turske


Evropska unija saopštila je danas da će sarađivati s novom turskom vladu nakon što je u nedelju , 1.novembra, na parlamentarnim izborima pobedila konzervativna stranka predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

"Izbori u Turskoj, na kojima je bio veliki odziv birača, potvrdili su snažnu posvećenost turskog naroda demokratskom procesu u zemlji", izjavili su u kratkom saopštenju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Prema njihovim riječima, EU će sarađivati s budućom vladom kako bi se "poboljšalo partnerstvo s Turskom i nastavio proces saradanje u svim oblastima za dobrobit svih građana".

Suočena s izbjegličkom krizom EU želi da Turska primi više izbjeglica i ojača kontrolu svojih granica. Turska će u zamjenu dobiti novac za zbrinjavanje izbjeglica i moći će da nastavi pregovore o članstvu u EU.

Vladajuća Partija pravde i razvoja osvojila (AKP) osvojila je apsolutnu većinu na prijevremenim izborima 315 poslaničkih mandata, koju je izgubila na izborima prije pet mjeseci.

Danas se očekuju prve procjene međunarodnih posmatrača o toku izbora.

XS
SM
MD
LG