Dostupni linkovi

Preliminarno: Turska ponovo izabrala Erdogana


Vladajuća konzervativna Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj, pokazali su preliminarni rezultati koje je saopštila Vrhovna izborna komisija Turske.

Izlaznost na izborima je bila 87,2 odsto građana, a na osnovu prebrojanih 51,85 odsto biračkih listića, vodi vladajuća Stranka pravde i razvoja sa osvojenim 331 mestom u parlamentu. Najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 119 mesta u skupštini od ukupno 550 članova.

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za turski parlament. To je drugi put u poslednjih pet meseci da su građani Turske izašli na parlamentarne izbore, u nadi da će im oni ovog puta doneti stabilnost.

Na junskim parlamentarnim izborima vladajuća Partija pravde i razvoja izgubila je većinu, te je predsednik Redžep Tajip Erdogan sazvao nove izbore pošto premijer Ahmet Davutoglu nije oformio koaliciju ni sa jednom od tri opozicione stranke koje su zastupljene u parlamentu.

XS
SM
MD
LG