Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Sastanak u Beču ohrabrajući za Siriju


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas u Ženevi da su "ohrabrujući" rezultati međunarodnog sastanka, održanog u petak u Beču i posvećenog rješavanju sirijske krize.

"Pozdravljam rezultate postignute na sastanku koji su ohrabrujući jer postoje slaganje za rješavanje nekoliko ključnih pitanja sirijske krize, kao i odlučnost o okončanju tamošnjeg konflikta", rekao je Ban poslije sastanka s predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peterom Maurerom.

SAD, Rusija i Iran izrazile su u petak u Beču neslaganje o sudbini sirijskog predsjednika Bašara el Asada, ali su se složile da treba nastaviti dijalog o političkom rješavanju sirijske krize.

Učesnici skupa, na kojem su bili predstavnici 19 zemalja, pozvali su na novi diplomatski proces rješavanja sirijske krize s predstavnicima vlasti i opozicije, koji bi se odvijao pod okriljem UN.

SAD, Rusija i druge regionalne i svjetske sile razmatrile su i novi plan koji predviđa i prekid vatre u Siriji u narednih četiri do šest mjeseci.

Više od 250.000 ljudi poginulo je od početka sukoba u Siriji koji je počeo u martu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG