Dostupni linkovi

Bangladeš: Ubijen izdavač knjiga, tri osobe ranjene


Jedna osoba je izbodena na smrt, dok su tri ranjene u dva odvojena napada na izdavačke kuće u Daki, prijestolnici Bangladeša.

Napadi u Daki dogodili su se u jeku zabrinutosti zbog uspona radikalnog islama u Bangladešu, gdje je ove godine teroristička organizacija Islamska država preuzela odgovornost za tri napada i ubijeno još najmanje četvoro blogera-ateista.

Tijelo izdavača sekularnih knjiga Fajsala Arefina Dipana pronađeno je u njegovoj kancelariji, saopštila je policija.

Kako je navedeno, trojica muškaraca napala su ranije tokom dana drugog izdavača, Ahmeda Rahima Tutula, i dva pisca, koji se sada nalaze u bolnici.

Obje izdavačke kuće na koje su izvršeni današnji napadi objavile s radove američko-bangladeškog pisca i blogera Avidžita Roja, koji je u februaru ove godine izboden do smrti u blizini Univerziteta u Daki dok je šetao sa svojom suprugom.

Odgovornost za ubistvo Avidžita Roja preuzela je lokalna islamistička organizacija Ansar Bangla, koja je nedavno zaprijetila da će ubiti još blogera.

Islamska država preuzela je odgovornost za napade na dva stranca i bombaški napad, međutim, vlada je odbacila tvrdnje da je ta organizacija prisutna u Bangladešu.

XS
SM
MD
LG