Dostupni linkovi

Rumunija: Tri dana žalosti za poginule u klubu


Premijer Rumunije Viktor Ponta proglasio je danas trodnevnu žalost zbog nesreće u klubu u Bukureštu u kojoj je nastradalo više mladih usled eksplozije i požara.

Za dan žalosti proglašeni su subota, 31. oktobar, nedelja 1. novembar i ponedeljak 2. novembar.

Trenutno se zna da je poginulo 27 osoba, a oko 180 se nalazi u nekoliko bolnica u Bukureštu i mnogi od njih su u vrlo teškom stanju zbog opekotina i otrovanja dimom.

Kada se saznalo za nesreću, veliki broj lekara i medicinskog osoblja spontano se javilo bolnicama da pruže pomoć, a dobrovoljno su se pojavili i psiholozi kako bi pomagali postradalim i njihovim porodicama.

Predsednik Klaus Johanis posetio je danas internirane u bolnici i posle toga izjavio da većina povređenh nije mogla da govori. On je bio i u klubu gde se desila nesreća i ocenio da tako nešto ne sme da se ponovi.

Premijer Ponta danas je tražio da se hitno kontrolišu svi klubovi ove vrste u Rumuniji i naložio da se zatvore ukoliko ne ispunjavaju propise.

Posle ponoći, stigao je na lice mesta tužilac koji se bavi ovim slučajem i izneo tezu da nije bilo eksplozije, već samo požar.

XS
SM
MD
LG