Dostupni linkovi

Žalbena rasprava Stanišiću i Župljaninu polovicom prosinca


Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je kako će se Žalbena rasprava u slučaju visokih policijskih dužnosnika bosanskih Srba u vrijeme rata (1992-1995) Miće Stanišića i Stojana Župljanina održati 16. prosinca ove godine.

Iako je na zadnjoj statusnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku – žalbeni sudac ostavio mogućnost - kako će se rasprava održati početkom iduće godine, očito da su užurbane pripreme urodile plodom pa će se održati prema prvotnim najavama.

Podsjetimo, Raspravno vijeće Haškog suda osudilo je prvog ministra policije bosanskih Srba Stanišića i njegovog podređenog, bivšeg načelnika Centra sigurnosnih službi (CSB) Banja Luka Župljanina - na po 22 godine zatvora.

Umjesto zaštite, iza policijskih snaga bosanskih Srba pod njihovom kontrolom ostali su brojni zločini 1992.godine u zauzetim BiH općinama, a kao neki od najupečatljivijih – u prvostupanjskoj presudi 2013.godine - spomenuti su oni u logorima Omarska, Manjača, Keraterm, ubojstva na Korićanskim stijenama, kao i žive lomače bošnjačkih civila u Višegradu.

Tužiteljstvo je u žalbi zatražilo veće kazne zatvora, a obrana oslobađanje ili izricanje znatno nižih kazni.

Nakon Žalbene rasprave na kojoj će strane u postupku iznijeti svoju završnu argumentaciju, drugostupanjske presude se mogu očekivati polovicom 2016.godine.

XS
SM
MD
LG