Dostupni linkovi

Poljska odbila da izruči Romana Polanskog SAD


Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Prvostepeni sud u Krakovu presudio je da je izručenje nedopustivo i značilo bi nezakonito lišavanje slobode Polanskog.

Sud je danas uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja a takodje i tri meseca u švajcarskom zatvoru i kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti a takodje da ni sama žrtva ne traži da se Polanski kazni jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Današnja presuda nije pravosnažna jer tužilac može da uloži na nju žalbu višem sudu a 82-godišnji režiser koji se danas nije pojavio na sudjenju ali je bio u Krakovu, prema nezvaničnim informacijama poljske agencije elektronskih medija IAR, otputovao je pola sata pre izricanja presude u Pariz.

Povod za strah je najava novih poljskih vlasti koje će konzervativna stranka Pravo i Pravda formirati narednog meseca, pošto je pobedila na izborima 25. oktobra, da bi nova poljska vlada izručila slavnog režisera i Oskarovca, pošto zakon mora da važi jednako za sve a prisilni seks sa maloletnicom jeste pedofilija.

Polanskog SAD gone po celom svetu jer je 1977. godine pobegao pravdajući to strahom da tužilac i sudija u njegovom slučaju neće poštovati dogovor sa žrtvom Samantom Gejli i to da vreme provedeno u zatvoru znači da je odslužio kaznu. Od tada živi u Evropi i u SAD se nije vraćao ni na dodelu Oskara njegovom filmu Pijanista 2003. godine.

XS
SM
MD
LG