Dostupni linkovi

Češka neće odustati od pritvaranja izbeglica koje ne traže azil


Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec optužio je Grčku, Italiju, Sloveniju, Madjarsku i Austriju da ne ispunjavaju svoje obaveze jer ne registruju izbeglice koje nelegalno ulaze u Evropsku uniju i saopštio da će Češka nastaviti da pritvara nelegalne imigrante koji u njoj ne traže azil već samo prolaze dalje jer i to deluje efikasno da izbeglice zaobidju Češku u širokom luku.

Hovanec je u intervjuu on-lajn dnevniku Aktualne.cz kazao da je sada potpuno presušio priliv izbeglica u Češku i da u sredu, prvi put od eskalacije izbegličke ;krize u avgustu i septembru, češka policija nije otkrila nijednog jedinog izbeglicu u tranzitu ka Nemačkoj.

"Odjednom se to zaustavilo. S jedne strane stoga što su Madjari postavili ogradu tako da izbeglice medju kojima devet od 10 njih smera u Nemačku moraju drugim ;putem. A takodje, to sam video u medijima, imaju mapu na kojoj je precrtana Češka. Upravo zbog toga što ih ovde pritvaramo", kazao je Hovanec.

Praksu da Češka izbeglice, ne samo odrasle već i decu, pritvara u centre zatvorskog tipa, gde su po rečima ombudsmana Ane Šabatove i češkog ministra Roberta Pelikana uslovi gori nego po češkim zatvorima, oduzima im mobilne telefone ;i novac a povrh svega boravak im naplaćuje, Hovanec je pravdao tvrdnjom da je ;to sasvim u skladu sa češkim zakonima. Sem toga, kako kaže, to omogućavaju, premda ne naredjuju, i ;medjunarodni sporazumi.

"Ukoliko bilo koja osoba udje nelegalno pritvorena je dok se ne reši njen ;status. Kada bi sve evropske zemlje poštovale evropske zakone u Češkoj ne ;bi mogao da se pojavi nijedan nelegalni imigrant. Ti ljudi bi bili zadržani u ;prvoj bezbednoj zemlji ili nakon ulaska u šengen. Ukoliko dolaze, to znači da neke evropske zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze - Grčka, Italija, Slovenija, Madjarska, Austrija", rekao je češki ministar unutrašnjih poslova.

Hovanec je kazao da u Češkoj izbeglice mogu da izbegnu smeštanje u te centre zatvorskog tipa, ukoliko zatraže azil, kada su smeštani u klasične centre gde im nije ograničena sloboda kretanja.

XS
SM
MD
LG