Dostupni linkovi

Cerar: Podržavamo ulazak BiH u Evropsku uniju


Slovenija podržava članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, ali je jasno da će biti vrlo važno da ta država prethodno ispuni sve propisane uslove kao i druge zemlje, izjavio je slovenački premijer Miro Cerar u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu.

Cerar se nada da će BiH uspešno sprovesti neophodne reforme, a Slovenija je spremna da nastavi da pomaže državu na putu ka Uniji.

Slovenački premijer, koji je već danima u fokusu evropske i svetske javnosti zbog snažnog interesa Ljubljane da zaštiti svoju granicu nakon velikog priliva izbeglica u tu državu, podseća da je aplikacija za članstvo u EU proceduralni potez, formalnost koja sama po sebi ne daje nikakve garancije.

"Ali, prilikom odlučivanja o podnošenju zahteva posebno je važno da takav zahtev naiđe na pozitivan odgovor od institucija EU i država članica. Zbog toga je neophodno da BiH nastavlja s ambicioznim reformama, a vreme za podnošenje prijave odabere u dogovoru sa EU i njenim članicama", naglašava Cerar.

Slovenački premijer veruje da BiH nesumnjivo pripada evropskoj porodici i da je, takođe, jasno da to želi stanovništvo BiH.

"Na političkim liderima u BiH stoga je velika odgovornost da se postigne ostvarenje demokratskih težnji. To neće biti lako, u našem slučaju nije bilo, i zahtevaće mnogo političke hrabrosti, odlučnosti i zrelosti od svih koji dele odgovornost za budućnost zemlje", naveo je Cerar.

XS
SM
MD
LG