Dostupni linkovi

Krivokapić pokreće dijalog oko izbornih pravila


Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić pokrenuće inicijativu za dijalog na najvišem nivou u cilju izgradnje izbornog poverenja i organizovanja fer i slobodnih izbora, saopšteno je u petak iz kabineta predsednika parlamenta.

"U Crnoj Gori je na delu duboka kriza nepoverenja značajanog dela javnosti u izborni proces i institucije koje taj proces treba da sprovedu", saopšteno je Vijestima u kabinetu predsednika crnogorske skupštine.

Ocenjeno je da je demokratski i od svih prihvaćen proces, "ključna pretpostavka političke stabilnosti", te da dijalog podrazumeva uključivanje svih relevantnih političkih subjekata na najvišem nivou.

Za dijalog oko izbornih pravila, koje bi realizovala vlada nacionalnog jedinstva je veliki deo opozicije, Demos Miodraga Lekića, URA Žarka Rakčevića i Demokrate Alekse Bečića.

Oni, međutim, traže posredovanje Evropske unije (EU) u dijalogu i uvereni su da "međunarodni faktori moraju protisnuti" vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS) na dijalog.

Deo opozicije okupljen u Demokratskom frontu (DF) protestima traži ostavku vlade, odbija da se vrati u parlament, a prekinuo je "svaku komunikaciju" sa vladajućim partijama u Crnoj Gori.

Posle dva protesta okončana nasiljem i incidentima u Podgorici, DF je za sutra u Herceg Novom zakazao novi skup na kojem će predstaviti dalji plan svog delovanja.

O protestima u Crnoj Gori danas će biti reči u crnogorskoj skupštini gde će premijer Milo Đukanović odgovarati na pitanja poslanika.

XS
SM
MD
LG