Dostupni linkovi

Putin i Vučić podržavaju dijalog o stabilnosti regije


Fotografija Vlade Srbije
Fotografija Vlade Srbije

Rusija i Srbija usuglasile su rješenja za brži razvoj odnosa i podupiru politički dijalog za mir i stabilnost u balkanskoj regiji, poručeno je nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u četvrtak u Moskvi, objavili su beogradski elektronički mediji.

Aleksandar Vučić sastankom s Putinom završio je posjet Moskvi, a nakon susreta izaslanstava dviju država Vučić i Putin razgovarali su i u četiri oka. Detalji s toga sastanka nisu objavljeni.

"Svjestan sam da se svjetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali je, bez obzira na to, ekonomska suradnja sa Srbijom dobra“, izjavio je Putin novinarima nakon sastanka s izaslanstvom Srbije i premijerom Vučićem.

"Rusija i Srbija podržavaju politički dijalog o cijelom nizu pitanja, a posebna pažnja je posvećena podršci miru i stabilnosti u balkanskoj regiji. Dvije zemlje vode tradicionalno aktivan politički dijalog, koji obuhvaća široki krug pitanja bilateralne suradnje i međunarodne problematike", priopćio je u četvrtak Kremlj.

Nakon sastanka s ruskim šefom države Vučić nije novinarima želio otkrivati detalje, obrazloživši da je to bio "razgovor u četiri oka".

Vučić je, kako prenose beogradski mediji, rekao da je s Putinom dogovorena niža cijena ruskog plina za Srbiju, nakon što je prethodno potpisan memorandum o proširenju skladišta plina u Banatskom Dvoru.

Mada je ranije najavljeno da će Vučić i Putin razgovarati i o nabavi ruskog oružja za srbijansku vojsku, nakon današnjeg sastanka nije poznato više detalja o toj temi.

Kako prenose beogradski mediji, Vučić je novinarima rekao da je s Putinom bilo riječi o suradnji u vojnoj industriji, te istaknuo kako je dogovoreno da će Srbija raditi na remontu ruskih helikoptera koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, što će za Srbiju značiti "nova radna mjesta".

„Mi ćemo tražiti još stručnjaka i vjerojatno zaposliti veliki broj ljudi u našoj zemlji koji će raditi na remontu ruskih helikoptera. To je važna ekonomska vijest za našu zemlju“, rekao je Vučić novinarima, najavljujući angažiranje strojarskih tehničara i inženjera.

Vučić je u Rusiji predvodio brojno političko-gospodarsko izaslanstvo. Ovo je bio treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u posljednjih 15 mjeseci.

XS
SM
MD
LG