Dostupni linkovi

Poljska i španska policija presekle kanal šverca izbeglica iz Pakistana


Poljska granična straža i španska policija presekle su uhodani kanal šverca izbeglica i imigranata iz Pakistana kojima je medjunarodna organizovana kriminalna grupa krijumčara nabavljala falsifikovane poljske dokumente i time omogućavala slobodu kretanja po šengenskom prostoru.

Graničari i policija su nakon pretresa ukupno 51 stana, kuća i restorana u obe zemlje, od toga 28 u Poljskoj, pretežno u Varšavi i okolini, uhapsili 26 članova te medjunarodne zločinačke grupe, saopštila je u četvrtak Poljska granična ;straža.

Predstavnica Poljske granične straže Dagmara Bjelec Janas rekla je poljskim medijima da su u pretresima zaplenjene velike količine dokumenata i oprema za izradu lažnih isprava.

"Deo grupe otkriven u Poljskoj saradjivao je sa španskim ogrankom zločinačke grupe koja olakšava nelegalnu migraciju državljanima Pakistana u ;Evropsku uniju koristeći trasu preko Sredozemnog mora. One koji su preživeli ;zloupotrebljavali su zatim za ropski rad", kazala je Janas.

Kako je Bjelec Janas opisala, imigranti iz Pakistana koji su nelegalno ušli u šengenski prostor dolazili bi u Poljsku sa lažnim dokumentima i tu su im poljski članovi te kriminalne grupe legalizovali boravak, što im je omogućilo da se bez problema kreću po šengenskom prostoru.

U operaciji poljske i španske policije koju je koordinirao Europol učestvovalo je 365 graničara i policajaca iz obe zemlje.

XS
SM
MD
LG