Dostupni linkovi

Šef britanske diplomatije u posjeti Saudijskoj Arabiji


Šef britanske diplomatije Filip Hamond posjetio je danas Saudijsku Arabiju, gdje je razgovarao sa kraljem Salmanom i drugim saudijskim zvaničnicima u jeku problema u odnosima te dvije zemlje.

Saudijska novinska agencija SPA prenijela je da su Hamond i zvaničnici Saudijske Arabije razgovarali o "bilateralnim odnosima dvije prijateljske zemlje".

Agencija AP, međutim, podsjeća na nedavne probleme u odnosima, između ostalog zbog odluke britanske vlade da otkaže ugovor vrijedan više od osam miliona eura za obuku saudijskih zatvorskih službenika, koji je lider laburista Džeremi Korbin ocijenio kao "užasan".

Britanski premijer Dejvid Kameron nedavno je izrazio zabrinutost za slučaj Britanca koji je osuđen u Saudijskoj Arabiji na 350 udaraca bičem zbog posjedovanja alkohola. Bivši radnik u naftnoj industriji Karl Andri (74) godinu dana je proveo u zatvoru pošto je uhvaćen s vinom napravljenim kod kuće.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tražile su od britanskih vlasti da zauzmu čvršći stav prema Saudijskoj Arabiji, koja je veliki strateški i trgovinski partner, kao i najveći kupac britanskog oružja.

Ambasador Saudijske Arabije u Londonu Muhamed bin Navaf bin Abdulaziz kritikovao je nedavnu odluku vlade u Londonu da poništi ugovor o obuci zatvorskog osoblja u njegovoj zemlji.

On je početkom ove nedelje napisao u novinskom članku da njegovoj zemlji "niko neće držati predavanja" i da bi Velika Britanija mogla da se suoči s "potencijalno ozbiljnim posljedicama".

Hamond će takođe boraviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru i Bahreinu tokom posjete Bliskom istoku, prije odlaska u Beč na sastanak o rješavanju sirijske krize.

XS
SM
MD
LG