Dostupni linkovi

Lukovac: Saopštenja Rusije, vjetar u leđa DF-u


Saopštenja zvanične Rusije dovoljan su vjetar u leđa demonstrantima i njihovim organizatorima, smatra bivši šef crnogorske diplomatije, Branko Lukovac član opozicione Ujednjene reformske akcije (URA).

"Dovoljne su kvalifikacije, poruke i ocjene o tome da li je trebalo uklanjati šatore. To je dovoljno jasna poruka onim snagama u Crnoj Gori koje se suprostavljaju osnovnim spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore a to su članstvo u EU i NATO", kazao je Lukovac.

On smatra da su saopštenja Rusije dovoljan vjetar u leđa demonstrantima i organizatoraima.

Da ničeg drugog nije bilo bez takvih poruka, one utiču na sve one snage koje se suprostavljaju evroatlanskim integracijama Crne Gore, one im šalju poruku da imaju podršku Rusije, kaže Lukovac i objašnajva:

"Ja ne znam da li je bilo nekih i konkretnih dokaza o umiješanosti Rusije u organizaciji iniciranju i finansiranju protesta ali mislim da je i bez toga potpuno jasno da su ove poruke dovoljna podrška",smatra Lukovac.

Odgovor crnogorske Vlade je, po ocjeni Lukovca, dobro promišljen i za sada dovoljan:

"Crna Gora vodi računa o tome da je Rusija jedna od najjačih zemalja svijeta. Članice EU traže da se poštuje Rusija i da se sa njom sarađuje. Mislim da Crna Gora vodi računa o značaju Rusije i nastoji da sa svoje strane ne zaoštrava odnose, pritom jasno kvalifikujući ono što po našem mišljenju predstavlja njeno miješanje u unutrašnje stvari crne Gore", ocijenio je Lukovac.

Smatra da Crana Gora ne reaguje oštrije jer shvata, kao i svi, da su oštra saopštenja Rusije samo pokazatelj njene ljutnje što je sasvim jasno da će Crna Gora postati članica NATO-a, odnosno, da uprkos svim pokušajima destabilizacije zemlja dobija poziv u decembru, a Rusija ljutitim saopštenjima pokazuje time nije zadovoljna.

XS
SM
MD
LG