Dostupni linkovi

Holandija:Pomak u pravosuđu u izveštaju EK za Srbiju


Ministar pravde Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Holandije u Srbiji Hendrikom Geritom Kornelisom van den Dolom koji je istakao da je Srbija učinila veliki pozitivni pomak kada je u pitanju reforma pravosuđa, što će se vidjeti i u novom Izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Ministar Selaković je istakao da je Srbija u prethodnom periodu imala jako dobru saradnju sa Kraljevinom Holandijom u oblasti pravosuđa, kao i da postoje dobri preduslovi za unapređenje dalje saradnje.

On je rekao da očekuje da Srbija prva pregovaračka poglavlja uskoro otvori i dodao da tek nakon toga Srbiju očekuje veliki i naporan rad, u čemu će nam Kraljevina Holandija pružiti svaku vrstu podrške.

Selaković i ambasador Dolsu se takođe usaglasili da je jedna od bolnih tačaka srpskog pravosuđa neujednačena sudska praksa i nepostojanje pravne predvidivosti, s čim u vezi je ambsador Holandije podržao nedavnu inicijativu ministra pravde o formiranju jednog apelacionog suda na nivou cijele Srbije.

Ambasador je istakao da je reforma pravosuđa težak zadatak, ali da je mnogo teža reforma ljudske svijesti o tome šta znači savremena i moderna država.

XS
SM
MD
LG