Dostupni linkovi

Čović: Aplikacija za članstvo u EU do kraja decembra


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva BiH, iznio je uvjeravanja da će BiH do decembra ove godine biti u mogućnosti podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Optimizam, kako je naglasio Čović, iskazan je procjenom Vijeća ministara BiH koju je na današnjoj sjednici Predsjedništva prezentirao predsjedavajući Denis Zvizdić, da provedba reformskih procesa u BiH ide zaodovljavajućim tokom.

Čović je istakao kako su obaveze BiH u narednom periodu da utvrdi i usaglasi mehanizam koordinacije, riješi pitanje tradicionalne trgovine te ostvari napredak kroz proces reformske agende kako bi se ubrzao put ka EU.

Čović je naglasio kako je Predsjedništvo BiH danas zadužilo Vijeće ministara i dalo mu smjernice na koji način da se definiraju preinake kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

On je istakao da će se podjednako sa reformskim procesima u BiH raditi na aktivnostima oko akcionog plana za članstvo u NATO te da će i to pitanje u narednom periodu biti intenzivirano.

Čović je poručio kako očekuje da će BiH do kraja godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH, koje će utvrditi putem interresorne radne grupe koja djeluje u okviru PS BiH.

Radi se, kako je naveo, o tehničkim detaljima koje treba usaglasiti, a odnose se na pitanja izbornog praga i otvorenih ili zatvorenih kandidatskih listi te provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci i provedbi Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar.

XS
SM
MD
LG