Dostupni linkovi

Šef ruskog FSB upozorava na rastuće prijetnje po bezbjednost


Rusija je započela vazdušne udare u siriji prvenstveno da bi spriječila militantbe borce "Islamske države" (IS) da se vrate u svoje matične države, nekadašanje članice Sovjetskog saveza, kaže šef Federalne službe bezbjednosti (FSB)

Šef FSB Aleksandar Bortnikov pricojenio je na konferenciji u Moskvi da se na strani IS i Siriji i Iraku trenutno bore ljudi iz oko 100 država svijeta uključujući "oko 10 bandi ... građana Rusije, Gruzije, Ukrajine i centralnoazijskih država".

Upozorio je i na povećanu opasnost od napada talibana i pripadnika "Islamske države" u centralnoj Aziji.

Bortnikov je rekao da koncentracija talibanskih boraca, od koji su se neki zakleli na odanost Islamskoj državi, na severnoj granici Avganistana, zbog čega je opasnost od napada veća, prenele su ruske novinske agencije.

Avganistan ima porozne granice s bivšim sovjetskim republikama Turkmenistanom, Uzbekistanom i Tadžikistanom preko kojih dolazi droga u Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca je rekao da je situacija u Avganistanu "skoro kritična" i tražio od bivših sovjetskih republika da se pripreme da zajedno rade na sprečavanju mogućih napada.

XS
SM
MD
LG