Dostupni linkovi

MANS: Hitno rasformirati SAJ zbog bezbjednosti građana


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, da suspenduje direktora policije Slavka Stojanovića i rasformira Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) zbog, kako su naveli, zaštite bezbjednosti građana Crne Gore.

„Pozivamo Konjevića da odmah suspenduje direktora policije i rasformira SAJ-a do okončanja istrage i utvrđivanja pojedinačne i komandne odgovornosti za brutalno nasilje, kao i prikrivanje počinioca teških krivičnih djela, kako bi zaštitio bezbjednost svih građana Crne Gore“, navela je izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović.

Ona je kazala da obim i težina terora koji je SAJ sproveo nad građanima od nedvosmisleno potvrđuje da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, niti incidentima unutar te jedinice.

„U prebijanjima i iživljavanju nad građanima i njihovom imovinom učestvovao je veliki broj pripadnika SAJ-a, a četiri dana kasnije njihov komandant i sve njihove kolege ćutanjem i dalje štite izvršioce krivičnih djela“, navela je Ćalović u saopštenju.

To, smatra Ćalović, pokazuje da nije problem u pojedincu, već da je u javnom interesu da kompletna specijalna jedinica, na čelu sa komandantom, bude momentalno suspendovana i postane predmet istrage tužilaštva, kako zbog izvršenja krivičnih djela, tako i njihovog prikrivanja.

U MANS-u, kako je kazala, očekujemo i da Stojanović po hitnom postupku bude razriješen dužnosti, kako ne bi mogao da dalje učestvuje u prikrivanju krivičnih djela.

Nakon što su demonstranti opozicionog Demokratskog fronta u subotu veče napali policiju, kamenicima, bakljama i moltovljevim koktelima, pripadanici specijalane jedinice MUP Crne Gore (SAJ) u tri su slučaja upotrijebili prekomjernu silu nad građanima, zbog čega je Savjet za građansku kontrolu rada policije tražio da se ova tri incidenta ispitaju.

XS
SM
MD
LG