Dostupni linkovi

Jahjaga će od Ustavnog suda tražiti tumačenje ZSO


Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, izjavila je da će se od Ustavnog suda zatražiti tumačenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, kako bi se ocijenila ustavnost ovog briselskog sporazuma.

Ona je to saopštila na konferenciji za novinare održanoj sa predsjednikom Austrije, Hainzom Fischerom, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Kosovu.

Jahjaga je pozvala političke partije da međusobno razgovaraju kako bi se prevazišla sitaucija u zemlji, i dodala da će ostati privržena svojoj ustavnoj ulozi u ovom procesu.

„Na žalost, moj poziv na zajednički sastanak opozicija još uvek nije prihvatila. Na odvojenim sastancima sa premijerom, zamjenikom premijera i liderima opozicije predloila sam da se u skladu sa mojim ovlašćenjima obratim Ustavnom sudu kako bi se razmotrila usklađenost princima Zajednice sa Ustavom Republike Kosova. Ovaj prijedlog je pozdravljen i ja ću se obratiti Ustavnom sudu“, rekla je Jahjaga.

Opozicija je u par navrata suzavcem spriječila održavanje sjednice Skupštine u znak nezadovoljstva zbog sporazum o zajednici sa Srbijom, i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

S druge strane, austrijski predsednik Hainz Fischer, je komentarišući sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore, kojim se takođe protivi opozicija i koji je potpisan u Beču, da ukoliko postoje problemi, oni se trebaju riješiti pregovorima. A što se Sporazuma o zajednici tiče, on je istakao da se njime samo daje mogućnost okupljanja srpskih opština u jednu Asocijaciju / Zajednicu.

Inače, austrijski predsednik dočekan je u Prištini uz visoke državne počasti. Predsjednica Jahjaga se zahvalila Austriji na ulozi koju je odigrala tokom izgradnje države Kosova, od početka pregovora u Beču do proglašenja nezavisnosti.

Predsjednik Austrije, Fischer čestitao je Kosovu na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dodao da proces integracije EU neće biti okončan sve dok se ne integrišu sve šest države Zapadanog Balkana.

XS
SM
MD
LG