Dostupni linkovi

Gubitak Volkswagena u trećem kvartalu 3,48 milijardi eura


Njemački autoproizvođač Volkswagen zabilježio je gubitak od 1,67 milijardi eura u trećem tromesečju pošto je odvojio 6,7 milijardi eura za pokrivanje troškova posle izbijanja skandala s varanjem na testovima izduvnih gasova.

Volkswagen je danas naveo da bi profit mogao biti "značajno smanjen" zbog skandala, ali je ostao pri procjeni da će prodaja biti na nivou prošlogodišnjeg rekorda od 10,14 miliona vozila.

Akcije kompanije porasle su jutros 3,7 odsto posle objavljivanja izveštaja.

Finansijski rezultati Volkswagena u trećem kvartalu su bolji od predviđanja analitičara koji su očekivali gubitak od 2,11 milijardi eura. Prodaja je povećana za 5,3 odsto na 51,5 milijardi eura.

Finansijski direktor Volkswagena Frank Viter rekao je danas da kompanija ima "solidne i čvrste" rezerve novca da se suoči s finansijskim posljedicama skandala s varanjem na mjerenjima izduvnih gasova koji je prvo izbio u SAD u septembru.

Analitičari ocjenjuju da bi ukupne posljedice mogle biti nekoliko puta veće od novca izdvojenog za pokrivanje troškova, zbog kazni, opoziva i popravki vozila, kao i mogućeg smanjena prodaje zbog narušene reputacije kompanije.

Američka agencija za zaštitu životne sredine ustanovila je da je Volkswagen u 482.000 automobila s dizel motorima u modelima 2009-2015. ugrađivao softver koji je uključivao kontrolu izduvnih gasova samo na testiranju.

Poslije je objelodanjeno da 11 miliona vozila šitrom svijeta ima sporni program.

XS
SM
MD
LG