Dostupni linkovi

Peskov: Nijesu potrebne nove reakcije na optužbe iz Crne Gore


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nijesu potrebne nove reakcije na optužbe iz Crne Gore da bi Rusija mogla biti umješana u opozicione proteste u Podgorici.

"Nepotrebne su nove rekcije.Kao i prije te optužbe su neutemeljene" rekao je Peskov medijima u srijedu prenosi Tass.

Povodom protesta u Podgorici i Đukanovićeve izjave hrvatskom HRT-u, sinoć se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručivši da je Moskva zabrinuta "zbog pretjerane upotrebe sile koju su crnogorske vlasti upotrebile protiv demonstranata" i odbacilo optužbe na račun Rusije o umiješanosti u provociranju nereda.

"Kad je riječ o Rusiji, veoma smo zabrinuti, ne zbog slobodnog izbora koji treba da načini crnogorski narod, već zbog pretjerane sile koju su vlasti Crne Gore upotrijebile da uguše mirne proteste", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da crnogorski premijer Đukanović nije iznio nijedan dokaz za tu tvrdnju. Jasan je tvrde i Đukanovićev cilj.

"On želi da prebaci odgovornost za sve više sukoba u Crnoj Gori, tako što potpuno ignoriše mišljenje značajnog dijela crnogorskog društva", navedeno je u saopštenju

Rusko ministarstvo ističe da su Đukanovićeve optužbe upućene Rusiji neosnovane i nepotkrepljene dokazima.

"Bili smo zbunjeni zbog neosnovanih izjava crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je optužio Rusiju da je provocirala proteste u Podgorici i podstakla sukobe između policije i opozicionih snaga", piše u saopštenju.

Ruski mediji su proteste u Podgorici inače kvalifikovali kao proteste protiv režima Đukanoviča i posebno anti-NATO proteste.

Zvanična Podgorica je u svom reagovanju, međutim, konstatovala da stavovi Moskve o antivladinim protestima i izjavi premijera Đukanovića potvrđuju utemeljenost premijerove izjave o umiješanosti Rusije u proteste protiv NATO.

Kako je sinoć saopštila Vlada Crne Gore to proizilazi iz činjenice da rusko ministarstvo nije podsjetilo da su ti "mirni demonstranti" gađali policiju molotovljevim koktelima i pokušali da na silu zauzmu parlament i izvrše prevrat, o čemu su izvještavali brojni svetski mediji".

XS
SM
MD
LG