Dostupni linkovi

Češka spremna za prijem 152 hrišćana iz Iraka


Češka humanitarna fondacija i crkva spremni su da prevezu o svom trošku, obezbijede smeštaj i izdržavaju 152 hrišćanske izbjeglice iz Iraka prvih godinu dana, a češke porodice i preduzeća već sada pored smještaja nude im i zaposlenje.

Najava da bi Češka mogla da primi hrišćanske izbjeglice iz Iraka, po ocjeni predlagača ne znači diskriminaciju muslimanskih izbjeglica, pošto hrišćani nemaju status izbjeglica već interno raseljenih, a radi se o pomoći države privatnom projektu crkve i fondacije Generacija 21.

"To su ljudi koji su izgubili sve, nemaju šta da prodaju da plate švercerima izbjeglica. Među njima je devet udovica, neke su starije, neke mlađe sa decom", kazao je nedeljniku Tiden direktor fondacije Generacija 21 Jan Talafant.

Talafant je rekao da hrišćanima u nestabilnoj situaciji u Iraku prijeti genocid, koji je već djelimično počeo kada su pobijeni ili morali da bježe pred "Islamskom državom" prošle godine iz Mosula.

Na ovakav način hrišćanskim izbjeglicama preko nevladinog sektora i crkvenih fondacija pomogla je Poljska sirijskim hrišćanima, međutim većina tih porodica pobegla je odmah u Nemačku.

Predlog da Češka pomogne hrišćanskim izbeglicama koje su trenutno u provincijama Kurdistana u Irbilu, podnijeće naredne sedmice vladi ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Češki premijer Bohuslav Sobotka razgovarao je o uslovima hrišćanskih izbjeglica u izbegličkim logorima početkom sedmice tokom posjete Bliskom istoku i sa predstavnicima pravoslavnih hrišćana u Siriji.

XS
SM
MD
LG