Dostupni linkovi

Krivokapić: SAD snažno za CG u NATO


Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO savezu, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića i sa uticajnim američkim kongresmenima i sentaroima.

Iz kabineta Krivokapića je saopšteno da je predsjednik Skupštine imao niz bilateralnih sastanaka sa uticajnim kongresmenima i senatorima, Majklom Tarnerom, predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a, senatorom Džonom Mekejnom, predsjednikom vojnog Komiteta američkog Senata, senatorom Rodžerom Vikerom, kopredsjedavajućim Helsinškom komisijom, te kongresmenom Dagom Lambornom, kopredsjedavajućim Crnogorskog Kokusa.

"Tokom sastanaka je ocijenjeno da Sjedinjene Države snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO savezu, ali i podvučena potreba za daljim ulaganjem napora u oblasti vladavine prava, ali i borbi protiv korupcije, te jačanjem javne podrške", saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

U razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnernom i senatorom Mekejnom nedvosmisleno je, kako se navodi, data podrška upućivanju poziva Crnoj Gori na decembarskom Samitu ministara vanjskih poslova, gdje se istaklo da će članstvo Crne Gore značiti pomak za zemlju, ali i za Alijansu.

"Na sastancima na kojima je bilo riječi i o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, Krivokapić je ocijenio da ultimatumi nijesu demokratija, da su mirni protesti jedno od vitalnih oruđa demokratije, da podstaknu i ubrzaju, ali nikako nijesu stabilno, ni konačno sredstvo. On je zaključio time da se svi tokovi moraju vratiti u institucije, u Skupštinu Crne Gore, koja je mjesto dogovora i mjesto odlučivanja", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je iskoristio priliku da i iz Vašingtona pozove sve političke subjekte da se vrate u Skupštinu, te poručio da vlast mora biti iskaz nespornog legitimiteta, izraz volje građana, a samim tim i najbolja odluka za Crnu Goru.

Krivokapiće je imao susrete i sa zvaničnicima u Stejt Departmentu, a sjutra će imati sastanak sa senatorom Krisom Marfijem.

XS
SM
MD
LG