Dostupni linkovi

Poboljšana suradnja Hrvatske i Slovenije oko izbjeglica


Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije htio komentirati izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca o podizanju ograde prema Hrvatskoj, već je iskazao razumijevanje za slovensku situaciju.

„Treba biti iskren i kazati da smo se mi na početku na isti način se ponašali prema Srbiji, slali poruke da ćemo blokirati granicu što je prirodna i logična situacija, jer ste dovedeni u situaciju da vam dolazi 10 tisuća ljudi i pokušavate obraniti interese svoje zemlje. Zato imam razumijevanja i vjerujem da ćemo doći vrlo brzo do stadija da ćemo međusobno zajednički bolje komunicirati i surađivati s ciljem zaštite izbjeglica. Ponudili smo iskrenu pomoć, jer je najvažnije da tranzit ide, a o ogradama je nepotrebno pričati,“ rekao je Ostojić.

Hrvatska je ponudila Sloveniji 50 policajaca za reguliranje migracijskoga toka, a - ako zatreba - i zimske šatore koji su u Hrvatsku stigli kao donacija iz Katara.

Državni tajnik u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova i nacionalni koordinator za migrantsku krizu Boštjan Šefic ocijenio je da se suradnja s hrvatskim vlastima od konferencije u Bruxellesu bitno popravila.

Gotovotri i po tisuće migranata prebačeno je od jučer popodne do rano jutros u srijedu u Sloveniju izravno vlakom u Dobovu, s tri kompozicije Hrvatskih željeznica koje su izbjeglice dovezle iz istočne Slavonije, a riječ je o novom sustavu tranzita o kojemu su se ovih dana dogovorile policije dviju država. Nakon izlaska iz vlaka u Dobovi, migranti uđu u grijani prostor, gdje im se ponudi okrjepa, a onda ulaze u vlak Slovenskih željeznica koji ih odvozi za Šentilj, gdje se i registriraju, te čekaju na prelazak u Austriju, kazao je državni tajnik.

Po njegovim riječima, nov će način prihvata migranata bitno rasteretiti opterećene prihvatne centre uz granicu u blizini Brežica, a poboljšana suradnja s hrvatskim vlastima i policijom treba se nastaviti. „Uložili smo sve napore da novi sustav djeluje na obje strane. To je velik prilog jačanju povjerenja i suradnje, te poboljšanju stanja na terenu", kazao je Šefic na redovitom brifingu za novinare.

XS
SM
MD
LG