Dostupni linkovi

Predsjednik Obale Slonovače Uatara osvojio drugi mandat


Predsjednik Obale Slonovače Alasan Uatara lako je ponovo izabran u drugi mandat na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, pokazuju danas objavljeni rezultati izborne Komisije.

Izlaznost je bila 54 odsto, a Uatara je osvojio skoro 84 odsto glasova, rekao je predsjednik izborne komisije Jusuf Bakajoko.

Bilo je potrebno više od 50 odsto glasova za pobjedu u prvom krugu. Rezultati će sad biti poslati u Ustavni sud da se potvrde, rekao je Bakajoko. Uatara je bio favorit dugo prije nego što je počela kampanja.

Dok su se juče čekali rezultati on je rekao da je glasanje dozvolilo Obali Slonovače da "okrene list od krize kroz koju je prošla" poslije prethodnih izbora prije pet godina.

U nasilju poslije prethodnih izbora poginulo je više hiljada ljudi u toj zapadnoafričkoj zemlji. Na tim izborima Uatara je pobijedio bivšeg predsjednika Lorana Gbagboa u drugom krugu, ali je Gbagbo odbio da se povuče što je dovelo do nasilja u kome je do hapšenja Gbagboa aprila 2011. ubijeno više od 3.000 ljudi.

Gbagbou idućeg mjeseca treba da počne suđenje za zločine protiv čovječnosti u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Ovog puta Uatara se takmičio sa podijeljenom opozicijom koja nije mogla da dobije podršku.

XS
SM
MD
LG