Dostupni linkovi

Počeo pa odgođen glavni pretres na suđenju bivšem predsjedniku FBIH


Glavni pretres u slučaju Živko Budimir i drugi počeo je danas u Općinskom sudu Sarajevo da bi potom, nakon početnog izlaganja svjedoka, bio odgođen za mjesec.

Suđenje je odgođeno jer je odbrana optuženih zahtijevala je da im se dostave transkripti snimaka telefonskih razgovora koji su slušani, a koji će biti korišteni kao materijalni dokaz na suđenju.

Riječ je o 60.000 snimljenih razgovora koji su slušani i snimani tokom četiri mjeseca, a na njima se navodno čuju optuženi i druge osobe kako razgovaraju i dogovaraju pomilovanja osuđenih osoba.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedena optužnica se ne odnosi samo na pomilovanja, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa, te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

XS
SM
MD
LG