Dostupni linkovi

Kosovo i EU potpisuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju


Kosovo i Evropska komisija potpisaće danas u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

Prema najvama iz Evropske komisije, potpisivanju će prisustvovati kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za vanjske poslove Federika Mogerini.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Zeleno svetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle sedmice zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tijela Vijeća EU.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje, kako po pitanju ekonomske razmjene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.


XS
SM
MD
LG