Dostupni linkovi

Vigemark: Izvještaj za BiH biće bolji nego ikad


Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar-Vigemark rekao je danas da će Izvještaj o napretku BiH u 2015. godini biti objavljen za nekoliko sedmica i ocijenio da će biti bolji od izvještaja iz mnogo godina unazad i vjerovatno bolji nego ikad do sada.

"Nakon sedmogodišnjeg perioda koji je bio težak, situacija se unaprijedila u ovoj godini kada je riječ o evropskim integracijama i novi pristup EU donosi prve plodove", rekao je Vigemark na sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH.

On je ocijenio da se Reformska agenda dobro provodi, da postoji zamah koji treba održati, navodeći da je agenda najambiciozniji set socio-ekonomskih mjera do sada u BiH.

"Međunarodna zajednica i EU spremne su da odvoje gotovo tri milijarde eura za BiH u naredne tri godine, kao i pola milijardi eura za investicije koje će poboljšati ekonomiju", rekao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, EU od BiH u narednom periodu očekuje smislen napredak na provođenju reformske agende, prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i funkcionalan mehanizam donošenja stavova o svim pitanjima koje se tiču EU.

"Sa jasnom i strateškom vizijom i podrškom političkih snaga u BiH evropska perspektiva BiH je realna", poručio je Vigemark.

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH domaćin je sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH. Skupu prisustvuju i članovi komisija/odbora za evropske integracije parlamenata Republike Srpske i Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta, te predsjedavajući kantonalnih skupština.

XS
SM
MD
LG