Dostupni linkovi

Savjet za kontrolu policije: Tri slučaja prekoračenja ovlašćenja


Policija je tokom protesta Demokratskog fronta, prekoračila ovlašćenja u postupanju prema Miloradu Martinoviću, Gojku Raičeviću i dvojici građana u Zlatarskoj ulici, ocijenio je danas Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković kazao je da je to tijelo postupalo po pritužbama koje su do danas pristigle na adresu Savjeta.

On je naveo da je Savjet, prilikom donošenja zaključaka, u obzir uzeo pritužbe koje su stigle od nevladine organizacije Građanska alijansa, grupe građana Građanski, građanina Mihaila Jovovića, obavještena koja su dobili od građana Mladena Savića i građanke Tee Gorjanc Prelević kao i dvoje građana koji su tražili anonimnost, prenosi MINA.

„Savjet je na sjednici uzeo u obzir tri slučaja – to je primjena policijskih ovlašćenja, odnosno postupanja policije prema građaninu Miloradu Martinoviću, prema građaninu Gojku Raičeviću i prema građanima u ulici Zlatarskoj“, kazao je Žečević novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima Savjet je u slučaju primjene policijskih ovlašćenja prema Martinoviću, na osnovu raspoložive dokumentracije, zaključio da je došlo do očigledno prekomjerne upotrebe sile policijskih služebenika.

„Savjet zaključuje da su policijski službenici prema Martinoviću postupali neprofesionalno, da su prekoračili službena ovlaščenja i da je on podvrgnut mučenju, nečovječnom i ponižavajućem tretmanu kojom prilikom je teško povrijeđen, a i uništeno je njegovo vozilo“, precizirao je Zeković.

Savjet je zatražio od Uprave policije da bez daljeg odlaganja informiše to tijelo i javnost o identitetu svih policijaca u tom slučaju koji su svojim radnjama izašli iz zakonitog policijskog postupanja, kao i o hijerarhijskoj odgovornosti u toj akciji.

XS
SM
MD
LG