Dostupni linkovi

UNHCR radi na uspostavljanju prihvatnih centara u Srbiji


Portparolka UNHCR-a Melita Šunjić izjavila je danas da ta humanitarna organizacija još nije dobila upustva za provođenju akcionog plana koji je dogovoren noćas u Briselu, ali da već radi na otvaranju prihvatnih centara za zbrinjavanje izbjeglica tokom zime.

Melita Šunjić je za agenciju Beta rekla da kancelarija UNHCR još nije upoznata s detaljima o raspoređivanju 50.000 mesta za izbjeglice po zemljama Zapadnog Balkana.

"Još je rano. Nemamo detalje o tome koliko će mjesta za izbjeglice biti uspostavljeno u kojoj zemlji", izjavila je portparolka UNHCR-a.

Ta organizacija je, kako je istakla, već u kontaktu s Vladom Srbije i radi na organizovanju smještaja i prihvatnih centara, kako bi izbjeglice tokom zime imale gdje da prenoće.

"Mi smo i bez akcionog plana već nekoliko mjeseci u kontatku sa vlastima Srbije. Naši specijalisti su gledali nekoliko mjesta koja dolaze u obzir za takve prihvatne centre, napravili su planove, posavjetovali Srbiju, tako da je taj posao već počeo", kazala je Šunjić.

Prema njenoj proceni, u Srbiji trenutno ima od 800 do 1.000 spremnih mjesta za spavanje.

Portparolka UNHCR-a rekla je da je prošle noći u mjestu Berkasovo nije bilo problema i većih zadržavanja, jer su hrvatski organi "malo po malo" puštali izbjeglice preko granice.

"Bila je dosta hladna noć. Ljudi su palili vatre da se zgrijeju, čak su i pjevali i bili su veseli", kazala je Šunjić.

Na samitu Evropska unija i Zapadni Balkan u Briselu dogovoreno da se duž puta migranata od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU uspostavi 100.000 mjesta za zbrinjavanje izbeglica, a od toga 50.000 mjesta biće na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG