Dostupni linkovi

Poljska: Konzervativci osvojili apsolutnu većinu u parlamentu


Partija prava i pravde predvođena evroskeptikom Jaroslavom Kačinjskim dobila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima u Poljskoj, pokazuju rezultati izlazne ankete, koje je objavio javni servis TVP. Aktuelna premijerka Eva Kopač priznala je poraz.

Prema preliminarnim rezultatima Partija prava i pravde (PiS) je dobila 242 od 460 mesta u Donjem domu parlamenta, porazivši vladajuću liberalnu Građansku platformu, koja je osvojila 133 poslanička mesta, prenele su agencije.

Aktuelna premijerka i predsednica Građanske platforme, Eva Kopač, priznala je poraz na izborima i podsetila da ta stranka nije izgubila poslednjih osam godina.

Poručila je da konzervativnoj partiji Pravo i Pravda ostavlja Poljsku u dobrom stanju.

"Nismo protraćili tih osam godina (na vlasti). Poljska je danas zemlja koja se ekonomski razvija, nezaposlenost je jednocifrena. U takvoj kondiciji ostavljamo zemlju onima koji su pobedili", rekla je Eva Kopač.Poručila je da konzervativnoj partiji Pravo i Pravda ostavlja Poljsku u dobrom stanju.

Poljaci su na redovnim parlamentarnim izborima po proporcionalnom izbornom sistemu liberalnoj Građanskoj platformi premijerke Eve Kopač dali svega 23,4 odsto glasova.

Pored Prava i Pravde i Građanske platforme u novom sazivu parlamenta biće još i poslanici nove stranke Savremena i koalicioni partner u dosadašnjoj vladi, Poljska narodna stranka a jedan mandat po zakonu pripada bez obzira na rezultate i jednom predstavniku nemačke manjine.

Državna izborna komisija saopštiće sutra koje sve partije su prešle cenzus, a u utorak i zvanične konačne rezultate i imena svih 460 poslanika kao i imena novih 100 senatora u gornjem domu parlamenta koji se bira po većinskom izbornom sistemu.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa imalo je 37 miliona Poljaka.

XS
SM
MD
LG