Dostupni linkovi

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu 60. put


Najveći sajam knjiga u Srbiji i u regionu u nedelju je svečano otvoren u Hali II Beogradskogsajama po 60 put na radost svih ljubitelja knjige, jer će narednih osam dana moći da uživaju u najbogatijoj književnoj trpezi koja.

U ime Rusije, zemlje počasnog gosta, učesnike Sajma je pozdravila dr Natalija Naročnickaja, direktor moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu, priređivač serije knjiga o istorijskim vezama Rusije i Srbije.

Podsetivši da "u slovenskoj kulturi knjiga zauzima posebno mesto", ona je kazala da su "knjige reke koje Vaseljenu preplavljuju mudrošću", a zatim je citirala letopisca Nestora iz XI veka koji je u "Povesti minulih leta" napisao da je "u njima nepregledna dubina, one su nam uteha u tuzi…"

"U istoriji južnih Slovena književnost, hrišćanstvo i državnost izrastali su iz istog korena i neraskidivo su povezani", konstatovala je Naročnickaja.

Čast da otvori jubilarni Sajam knjiga ove godine pripala je reditelju i piscu Emiru Kustirici, dvostrukom dobitniku Zlatne palme na filmskom festivalu u Kanu, dobitniku Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu i nacionalnom ambasadoru UNICEF-a u Srbiji.

Kusturica se u svojoj besedi "Biti pismen", koja je prevođena na ruski, jezik počasnog gosta, vratio u 19. vek kada je pismenost u ovim krajevima donosila posebno mesto u društvu i "kada bi neko za nekoga rekao on je pismen, glasno bi izrazio prema toj osobi uvažvanje nad kojom je lebdio oblak pokrivajući glavu kao veliku tajnuali i ništa manji zbir vrlina. Pismeni nije bio savršen, ali mu je to bila namjera", rekao jeKusturica.

Kusturica se zapitao: kako je pusta mladost koja nije otkrila Antona Pavlovića Čehova!?"

"Da nije bilo Bulgakova kako bi osjetili apsurd i paradoks. Malo je vremena da se nabroje svipisci koji su ako ne jednaki ali ne manje važni bez kojih pismeni nije mogao da nastane", rekao je Kusturica.

Biti pismen, smatra on, "to je formula koja otvara vrata dokučivih tajni i blagodeti koje čovjek može da ostvari u svom kratkotrajnom boravku na Zemlji. Ako je pismen onda čovjek može da bude srećan! Ako nije pismen kako da prepozna Džonatana Frenzena američkog pisca koji je već vratio svjetski roman na visine Tolstoja, duhovne pejsaze Bernharta".

Otvaranju su prisustvovali ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Na otvaranju je nastupila primadona Jadranka Jovanović koja je otpevala pesmu "Što se bore misli moje" za koju je reči napisao knez Mihailo a muziku Kornelije Stanković.

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posetioce očekuje 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG