Dostupni linkovi

U Srbiju u subotu ušlo 9.000 izbeglica sa Bliskog istoka


Broj izbeglica koje u Srbiju ulaze iz Makedonije i Bugarske iz dana u dan se povećava, pa je prema procenama UNHCR-a u subotu ušlo oko 9.000 novih izbeglica, medju kojima je oko 40 odsto bilo dece, a iz Srbije u Hrvatsku prešlo je oko 7.000 ljudi.

Samo u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu u subotu je zabeležen novi dnevni rekord, jer je prema podacima MUP-a u subotu registrovano novih 7.770 izbeglica.

Među izbeglicama i dalje najviše ima državljana Sirije i Iraka, ljudi iz Avganistana kao i državljana Pakistana dok su se u toku jučerašnjeg dana u prihvatnom centru u Preševu prijavile samo dve izbeglice iz Afrike.

Prema podacima UNHCR-a, u Grčku je protekle nedelje preko mora stiglo još 62.000 izbeglica sa Bliskog istoka što je do sada najveći priliv na nedeljnom nivou, a očekuje se da će svi oni proći kroz Makedoniju i Srbiju na putu ka razvijenijim zemljama EU gde imaju nameru da zatraže azil.

U Grčku je od početka godine preko mora stiglo više od pola miliona izbeglica, a polovina od tog broja stigla je samo u septembru i oktobru što su i meseci kada je na grčka ostrva preko mora u proseku dolazilo po 8.800 izbeglica.

U septembru i oktobru je u Makedoniju iz Grčke ulazilo u proseku 6.800 izbeglica, pri čemu je najveći broj onih koji su u jednom danu ušli u Makedoniju zabeležen 18. oktobra kada je u tu zemlju iz Grčke ušlo oko 10.000 izbeglica, dok je u istom periodu dnevno u proseku u Srbiju ulazilo po 6.200 izbeglica.

XS
SM
MD
LG