Dostupni linkovi

Bengazi: U granatiranju poginulo 12 ljudi


Najmanje 12 osoba je poginulo, a 39 ranjeno u granatiranju na demonstracijama protiv mirovnog sporazuma Ujedinjenih nacija za Libiju, u Bengaziju, izvestio je danas AFP.

Oko 100 ljudi prisustvovalo je skupu u petak kada je više granata poletelo u njihovom pravcu. Demonstranti su protestovali protiv sporazuma o podeli vlasti koji je izneo izaslanik UN za Libiju Bernardino Leon.

Libija je utonula u haos nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el-Gadafija u oktobru 2011, sa dve vlade koje se bore za vlast i oružanim grupama koje se bore za kontrolu nad bogatim energetskim resursima zemlje.

Nezvanična vlada kontroliše Tripoli, dok međunarodno priznata vlada deluje sa istoka Libije.

Misija UN u Libiji osudila je napad, poručivši da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva jedini način u suprotstavljanju usponu Islamske države i krijumčarenju izbeglica iz Libije preko Sredozemnog mora u Evropu.

Vlasti u Tripoliju osudile su, takođe, napad, nazvavši ga "kriminalnim i terorističkim činom koji su sproveli oni koji godinu i po dana vode borbe u Bengaziju".

UN su prošlog meseca optužile međunarodno priznatu vladu Libije da namerno pokušava da sabotira mirovne pregovore novom ofanzivom u Bengaziju.

XS
SM
MD
LG