Dostupni linkovi

Sarajevo: UDIK odao poštu žrtvama ubijenim na Kazanima


Nekoliko članova Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u nedelju je na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu polusatnim performansom odalo počast žrtvama ubijenim na Kazanima prije 23 godine, javljaju sarajevski mediji.

Još uvijek nije utvrđen tačan broj ubijenih na Kazanima na Trebeviću, odakle su nakon rata izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Za zločine nad Sarajlijama hrvatske i srpske nacionalnosti, od 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH, dok se glavnim odgovornim za zločine na Kazanima smatra Mušan Topalović Caco i pripadnici njegove Desete brdske brigade.

Građani Sarajeva moraju se sjećati svojih sugrađana ubijenih na Kazanima, istakao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

"Mnogo je važno sjećati se, jer u Sarajevu do 2014. godine civilno društvo nije polagalo toliko pažnje ovome zločinu, ni država, a ni građani Sarajeva. Postojala je politika poricanja zločina ili se ćutke prelazilo preko toga. Naš cilj ostaje da se dobije ulica, da se postavi spomenik u gradu, da se mnogo više otvori ovo pitanje. Jer, ako je samo Svetozar Pudarić u tome svemu onda to ne predstavlja mnogo.

Tu bi trebao biti član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, trebao bi tu biti gradonačelnik Sarajeva, prvenstveno iz reda bošnjačog naroda kako bi odala počast žrtvama ovoga zločina", kazao je Ćudić.

XS
SM
MD
LG