Dostupni linkovi

Hiljade Izraelaca na skupu mira


Nekoliko hiljada Izraelaca okupilo se u subotu uveče u Tel Avivu tražeći nastavak mirovnih pregovora s Palestincima povodom 20 godina od ubistva bivšeg izraelskog premijera Jicaka Rabina, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Nekoliko izraelskih nevladinih organizacija, koji se zalažu za rešenje krize, pozvalo je danas Izraelce na skup mira s Palestincima i rešavanja jednog od najstarijih konflikata na svetu.

Demonstranti su se simbolično okupili na Trgu Jicak Rabin u Tel Aviv gde je 1995. godine ubijen bivši izraelski premijer na protestu posvećenom miru.

U poslednjih mesec dana u nasilju između Izraelaca i Palestinaca je ubijeno 10 Izraelaca, uglavnom u napadima nožem. U napadima je ubijeno i 48 osoba s palestinske strane od kojih je njih 27 Izrael okarakterisao kao napadače, dok su ostali nastradali u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

Nasilje je podstaknuto glasinama da Izrael planira da preuzme deo Starog grada Jerusalima gde se nalazi najsvetije mesto judaizma, a tu se nalazi i džamija El Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol Palestinaca.

Izrael je naveo da je posvećen "statusu kvo" Starog grada Jerusalima demantujući glasine koje, prema navodima vlasti u Jerusalimu, samo pospešuju nasilje.

XS
SM
MD
LG