Dostupni linkovi

Dom naroda odobrio izmjene Zakona o državnoj službi u FBiH


Dom naroda Federalnog parlamenta sa 30 glasova „za“, jednim suzdržanim i 20 protiv, u petak je usvojio na vanrednoj sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH.

Nakon izjašnjavanja u cijelosti, izvršeno je glasanje po klubovima. Klub Bošnjaka podržao je zakon sa 14 glasova „za“ i tri protiv, Klub Hrvata sa 14 „za“ i jednim suzdržanim, a Klub Srba nije odobrio zakon sa dva glasa „za“ i deset protiv.

"Budući da zakon nije dobio potreban broj glasova delegata Kluba srpskog naroda, zakon će ići na ocjenu Ustavnom sudu FBiH", kazala je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Sjednici je prisustvovao predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je u izjavi za Fenu izrazio potrebu da država mora tražiti zakonska rješenja za evidentne probleme u zemlji, smatrajući da je evidentno to da državna služba ne funkcionira na najbolji način i da su građani nezadovoljni odnosom državnih službenika prema njima kada trebaju tražiti rješenja svojih problema u Federaciji.

"Taj odnos treba promijeniti. Ono što je Vlada predložila možda ne sadržava sve najbolje odredbe koje je moguće u ovom trenutku napraviti. S druge strane ni jedan zakonski akt nije za sva vremena, uvijek se može dorađivati i prilagođavati potrebama trenutne situacije", kazao je Čavara.

Uvjeren je da treba raditi na reformama i promjenama u smislu da Federacija dobije što kvalitetniju javnu upravu.

Zakonom je predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni će biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

XS
SM
MD
LG