Dostupni linkovi

MMF odobrio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom


Bord direktora Medjunarodnog ; monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas Srbiji drugu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, čime joj je stavljeno na raspolaganje 531,8 miliona evra.Kako je saopštio MMF, srpske vlasti su potvrdile spremnost da sprovode program finansijske konsolidacije, utvrdjen aranžmanom sa tom finansijskom institucijom.

Srbija je sa MMF-om u februaru ove godine ugovorila trogodišni aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Zamenik generalnog direktora MMF-a Min Džu je izjavio da je Srbija napravila dobar napredak u ispunjavanju uslova iz aranžmana, da je imala rast uprkos merama štednje i da je deficit tekućeg računa smanjen na održiv nivo, ali da i dalje ostaju rizici da se nastavi takav trend.

"Sprovođenje svih mera programa je od suštinske važnosti za postizanje održivosti javnog duga, jačanje finansijskog sektora i unapređenje konkurentnosti", ukazao je Min.

Po proceni Odbora izvršnih direktora MMF-a, kako je naveo Min Džu, "prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji je ograničen” i uslovljen je srovođenjem mera racionalizacije troškova u javnom sektoru, odnosno smanjenjem broja zaposlenih.

MMF ocenjuje da je dalje uspešno sprovođenje programa u domenu strukturnih reformi ključno za smanjenje fiskalnih rizika i podsticanje konkurentnosti i rasta, navela je NBS.

XS
SM
MD
LG