Dostupni linkovi

Nastavak rasta na berzama predvode Amazon, Majkrosoft i Gugl


Rast na berzama nastavljen je danas pošto su akcije nekoliko tehnoloških kompanija, među kojima Amazona, Gugla i Majkrosofta, naglo skočile posle objavljivanja izveštaja o dobrim zaradama.

Njujorški berzanski indeks Standard end Pur 500 danas se s rastom od 1,1 odsto vratio u plus za ovu godinu posle strmoglavog pada u avgustu i septembru. Industrijski indeks Dau Džons po otvranju je porastao za 0,8 odsto, a Nasdak, koji značajno zavisi od tehnoloških kompanija, za dva odsto.

Majkrosoft, Amazon i Alfabet, kako se zove Guglova kompanija, ostvarile su veliki porast pošto su saopštiole da su imale iznenađujuće dobre poslovne rezultate u trećem tromesečju. Majkrosoft je porastao za 10,7 odsto, Amazon za 7,1 odsto, a Alfabet za 8,3 odsto.

Evropske akcije su takođe nastavile jučerašnji rast koji je usledio pošto je Evropska centralna banka najavila dodatne podsticaje privedi evrozone. Nemački indeks Daks je u plusu 3,3 odsto, a francuski KAK 40 za 2,7 odsto.

Pored podsticaja na pozivna kretanja na evropskim berzama je uticao i izveštaj finansijske kompanije Markit čiji se indeks poslovnih aktivnosti popeo na 54 poena s 53,6 prethodnog meseca, što sugeriše da Evropa ne oseća posledica usporavanja rasta kineske privrede.

I glavni azijski indeksi su danas imali solidan dan s rastom između jedan i dva odsto.

XS
SM
MD
LG