Dostupni linkovi

Milanović: Slovenija da pusti izbeglice da prođu


Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas Sloveniju da pusti izbeglice da prođu, ocenivši da u postojećim okolnostima Slovenija ne može da sprovodi strogu kontrolu Šengena.

"Slovenija u ovakvim okolnostima ne može da sprovodi strogu šengensku proceduru. To ne može niko, pa ni Nemačka. Neka puste ljude da prođu", rekao je Milanović novinarima u Labinu, prenela je Vlada.

Povodom optužbi iz Slovenije da se Hrvatska u izbegličkog krizi ponaša neevropski i da šalje izbeglice u Sloveniju bez najave, Milanović je rekao da je više puta razgovarao sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i da ga sad čudi ta priča.

"Mi Sloveniji nudimo da pošalje svoje službenike i popisivanje (izbeglica) počne već u vozu koji kreće s hrvatske istočne granice. Taj voz putuje 10 sati", dodao je Milanović.

On je rekao da se Hrvatska sad već "rutinski nosi s izbegličkom krizom" i da je kroz zemlju u poslednjih mesec dana prošlo više od 220.000 ljudi, a da ih "niko nije video" i da građani Hrvatske "žive potpuno mirno".

Milanović je ponovio da Hrvatska "ne želi da se nateže s tim i da se svađa zbog problema za koje nisu odgovorne ni Hrvatska ni Slovenija".

XS
SM
MD
LG