Dostupni linkovi

Kameron i Điping na pivu u pabu


Kineski predsednik Si Đinping posle kraljevskog dočeka i banketa kod kraljice u Bakingemskoj palati završio je i uz pivo u pabu s premijerom Dejvidom Kameronom i na večeri u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Uz ribu, pomfrit i dva piva Kameron je Siju sinoć priredio potpuno britansko veče u pabu iz 16 veka "Plau etr Kadsden" (Plough at Cadsden) u Bakinghemširu u blizini čuvene rezidencije britanskih premijera, navodi kineska agencija Sinhua.

Posle 20-minutnog ćaskanja uz pivo, Si i njegova supruga Peng Lijuan, pridružili su se Kameronu i njegovoj supruzi Samanti u Čekersu na večeri.

U Čekersu su dvojica lidera imali više od četiri sata da razgovaraju o bilateralnim odnosima i svetskim pitanjima.

Si je prvi kineski predsednik koji je posetio Čekers, navodi Sinhua i dodaje da je ugostivši Sija u pabu i rezidenciji, Kameron iskazao ličnu, prijateljsku gostoprimljivost prema kineskom lideru.

Sinhua navodi da se takvi razgovori Sija s američkim predsednikom Barakom Obamom u Kaliforniji 2013. i Pekingu 2014. smatraju uspešnim primerima "diplomatije bez kravata".

Tokom šetnje na imanju s Kamerunom, Si je rekao da je njegova državna poseta Velikoj Britaniji veliki uspeh s plodnim rezultatima i da je potpuno uveren da su kinesko-britanski odnosi ušli u "zlatno doba".

Velika Bitanija podržava Kinu u ostvarivanju veće uloge u međunarodnim institucijama, podržava Azijsku banku za infrastrukturne investicije koje je pokrenula vlada u Pekingu, reformu Međunarodnog monetarnog fonda i internacionalizaciju juana, a spremna je da pomogne unapređenje odnosa Kine i EU, rekao je Kameron.

Posle sinoćne neformalne večere, Si i njegova supruga danas završavaju posetu Britaniji u Mančesteru gde obilaze i stadion Etihad i međunarodni aerodrom i zajedno s Kameronom razgovaraju s poslovnim ljudima.

Četvorodnevnu posetu Si je počeo u utorak kada je u pozllaćenoj kočiji došao do Bakingemske palate, gde je dva dana odseo sa suprugom.

Kina i Velika Britanija su tokom posete potpisale trgovinske sporazume vredne preko 41 miliardu evra, među kojima i o izgradnji sporne nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG