Dostupni linkovi

Južnoafrički studenti protestuju zbog povećanja školarine


Hiljade južnoafričkih studenata došlo je danas u Pretoriju, administrativni centar zemlje, da protestuju zbog najavljenog povećanja školarina.

Studenti iz cele zemlje su autobusima i vozovima došli do Pretorije da se pridruže protestu koji je počeo prošle nedelje zbog najavljenog povećanja školarine od 10 do 12 odsto za iduću godinu. Zbog demonstracija nastava je prekinuta u nekim od vodećih univerziteta u zemlji.

Ovo su najmasovnije demonstracije u više od nedelju dana protesta i medju najvećim od kada je ukinut aparthejd 1994. godine. One predstavljaju izazov za predsednika Džejkoba Zumu i vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC).

Mnogi studenti optužuju vladu da ne čini dovoljno da podrži studente i njihove porodice koje imaju teškoće s plaćanjem računa. Predsednik Džejkob Zuma sastaće se danas sa studentskim liderima i članovima uprave univerziteta u zgradi vlade. On i druge vodje vladajućeg ANC-a rekli su da imaju razumevanja za studentske pritužbe i podržavaju proteste studenata pod uslovom da su mirni.

U Kejptaunu je u sredu privedeno 29 ljudi zbog nasilja tokom protesta, ali su oslobodjeni.

Dopisnici navode da protesti pokazuju rastuće razočaranje sa vladajućim Afričkim nacionalnim kongresom zbog visokog nivoa siromaštva, nezaposlenosti i korupcije vlade.

Troškovi studiranja za studente u Južnoj Africi se razlikuju ali mogu da dostignu nekoliko hiljada dolara na nekim univerzitetima. Taj iznos uz cenu udžbenika i stanovanja predstavlja veliki teret za mnoge siromašne studente u zemlji gde postoji veliki jaz izmedju imućnih i onih sa skromnim primanjima.

XS
SM
MD
LG