Dostupni linkovi

Hrvatska i Srbija dogovorile voz za izbeglice


Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske Nebojša Stefanović i Ranko Ostojić dogovrili su se danas na graničnom prelazu Bajakovo da će hrvatski voz dolaziti u Šid po izbeglice koje će, zatim, odvoziti u Slavonski Brod, u prihvatni centar.

Vozovi će krenuti kada bude završen prihvatni centar u Slavonskom Brodu koji će imati kapacitet za 5.000 ljudi, a očekuje se daće saobraćati četiri puta dnevno.

Ostojić je ocenio da su razgovori bili plodonosni i da je to korak napred u situaciji u kojoj se nalaze dve zemlje koje žele da spasu što više života.

"Ova vlada je rekla da nijedan zid, nijedan helikopter, nijedna vojska, nije zaustavila ovaj talas", kazao je Ostojić odgovarajući na pitanje da li će Hrvatska da gradi zid prema Srbiji.

Stefanović je naveo da su dogovoreni neki konkretni koraci. "Migranti dođu i prođu, komšije ostaju". Mi moramo da pravimo dobre odnose, ne moramo uvek da se slažemo, ali moramo da gradimo bezbednost i sigurnost za naše građane, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

"Potrebno je dogovoriti strateški pristup. Mi nismo krivi za ovo što se događa, a nismo ni ekonomski dovoljno jaki, ni Hrvatska ni Srbija, niti možemo da primamo 50.000 ljudi', kazao je Nebojša Stefanović.

XS
SM
MD
LG