Dostupni linkovi

Mirković: Definisati ko je novinar


Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Saša Mirković izjavio je danas da treba ozbiljno razmisliti o tome da li je u Srbiji potrebno definisati šta je i ko je novinar.

"U prethodnih 15 meseci implementacije medijskih zakona postavilo se pitanje da li treba definisati šta je to i ko je to novinar. Da li je potrebno da se definiše ko je novinar i da im se tako definišu i prava koja s pravom očekuju u pogledu njihovog rada, ali i u pogledu njihove fizičke bezbednosti", rekao je Mirković na konferenciji "Indikatori profesionalnog/neprofesionalnog ponašanja novinara i medija" na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je dodao da će se ta tema aktuelizovati u poglavlju 23 pregovora Srbije sa EU, koje se bavi osnovnim ljudskim pravima, i u kojem se govori i o pravima i bezbednosti novinara.

"Država će u saradnji sa novinarskim udruženjima i sa strukom pokušati da uradi nešto na tom polju. Pitanje ko je novinar je tema i dilema za naredni period", kazao je Mirković.

Dodao je da novinarska i medijska udruženja, regulatorna i samoregulatorna tela treba da budu uključena u rad Ministarstva, kroz rad u konkursnim komisijama.

"Za ozdravljenje medijske scene je potrebno vreme", rekao je Mirković.

XS
SM
MD
LG