Dostupni linkovi

Meksička obala na Pacifiku sprema se za uragan Patriša


Stanovnici meksičke pacifičke obale gdje su brojna ljetovališta i ribarska sela pripremaju se za današnji nalet uragana Patriša, oluje svrstane u najvišu kategoriju pet sa jačinom vetra od 260 kilometara na sat, koji bi prema ocjeni meteorologa mogao da izazove katastrofalne posljedice.

Zvaničnici su proglasili vanredno stanje u desetinama opština u meksičkim državama Kolima, Najarit i Halisko gdje se nalazi i luka Manzanilo i luksuzno ljetovalište Puerto Vajarta. Guverner Kolime naredio je zatvaranje škola.

Jaka kiša padala je kasno sinoć u Manzanilu, a mještani su preduzimali posljednje pripreme za dolazak Patriše, koja je prerasla iz tropske oluje u uragan kategorije pet, zbog čega su vlasti žurile da obave sve mjere predostrožnosti.

Američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju uzpozorio je da treba ubrzati pripreme i naveo da bi oluja mogla da izazove plavljenje obale, razorne talase i bujične poplave.

"Ovo je izuzetno opasan, uragan koji ima potencijal da izazove katastrofu", rekao je meteorolog Denis Feltgen iz centra u Majamiju.

On je rekao da uragan Patriša predstavlja opasnost i za američku državu Teksas.

XS
SM
MD
LG